dinsdag 4 november 2014

Het verkeer deel 1

Hoe overleef je het verkeer!!!!!!

De voorbije dagen tijdens de les techniek leerden we over fietsen en verkeersborden, hier krijg je te horen hoe je je moet gedragen in het verkeer. We hebben ook een test gedaan, maar dat was niet al te best. Meer weten? Hieronder staan de belangrijkste verkeersborden en tips voor veilig te zijn in het verkeer!

Doe de test! 

We kregen een vragenlijst met 22 vragen over het verkeer, meer dan de helft van de klas was gebuist!
Het ging vooral over de fiets en voorrang verlenen. Het was een redelijk moeilijke test, maar na de tweede keer ging het al stukken beter, de test is dus zeer handig om te leren over het verkeer.

Borden, borden en borden!! 



Er zijn 5 klasse's van borden. Gevaarsborden, verbodsborden, gebodsborden, aanwijzingsborden en voorangsborden. Het gevaarsbord : is een driehoek met een rand en zeker opletten als je dat bord zier. Het verbodsbord : is een cirkel met een rode rand, absoluut verboden. Het gebodsbord : is een cirkel met een blauwe achtergrond, dit moet je zeker doen! Het aanwijzingsbord : is een rechthoek met een witte of blauwe achtergrond, geeft info over waar je bent. Het voorangsbord : is een orange ruit met een witte rand of omgekeerde driehoek met een rode rand of een achthoekig stopbord bepalen wie er voorrang heeft op een kruispunt. Datgeen dat we geleerd hebben over borden op straat kunnen we ook toepassen in gebouwen.


Fietspaden in Antwerpen


Een fietspad herken je op twee manieren: 1) evenwijdige onderbroken lijnen
                                                                   2) door een verkeersbord

Je hebt ook een suggestiestrook, dit is GEEN fietspad. De strook geeft aan waar je als fietser het best kan rijden en maken zo de auto bestuurders duidelijk dat er fietsers kunnen rijden. Je hebt er GEEN voorang.Een oversteekplaats voor fietsers wordt aangeduid met twee evenwijdige lijnen van vierkanten, hier heb je geen voorang. Je hebt ook een fietsopstelvak, dat is voorbehouden voor fietsers, voor de stopstreep. 

fietsen VS vrachtwagen

1. rijdende en afslagende vrachtwagens

Wanneer een vrachtwagen rijdt en wil afslaan, draait de dode hoek mee met de cabine. Een afslaande vrachtwagen zwenkt altijd uit naar de andere richting. Je blijft dus best altijd achter een vrachtwagen die wilt afslaan.


2.  aan het rode licht en in fietsopstelvak


Een deel van de dode hoek ligt vlak voor de vrachtwagen. In een fietsopstelvak ga je daarom best zo ver mogelijk vooraan staan. Wanneer je naast een vrachtwagen staat dan wacht je tot de vrachtwagen doorgereden en afgeslagen is. Maar als je aankomt fietsen terwijl het al rood is, blijf je best achter de vrachtwagen wachten. 


                   3. C-U


Een persoon die in het zwart gekleed is en geen lichten of reflectoren heeft, ziet een autobestuurder maar vanaf 20 meter. De gemiddelde stopafstand van een auto is meer dan 20 meter, dus de kans op een botsing is groot.

De fietsverlichting


Vooraan: wit of geel licht en witte reflectoren
Achteraan: rood licht + rode reflector
Banden; twee oranje reflectoren tussen de spaken of witte reflecterende strook.
trappers: twee oranje reflectoren op de trappers.


groepswerk : Jeroen, Ouassim, Youssef




Geen opmerkingen:

Een reactie posten